DTP, “Çözümün Meclis olmasını istiyorsanız partimizi kapatmayın. Aksi takdirde kaos ve şiddet gelir” mesajı verecek
DTP, hakkında açılan kapatma davasının sözlü savunmasına hazırlanıyor. 16 Eylül’de sözlü savunma yapacak olan DTP’liler, Anayasa Mahkemesi heyetine “Kürt sorununun çözüm adresinin Meclis olması isteniyorsa partimizi kapatmayın” mesajı verecek. Savunmada, DTP’nin kapatılması halinde farklı odakların çözümsüzlük için devreye gireceği, kaos ve şiddet ihtimalinin ortaya çıkacağı da ifade edilecek. AKP’nin sözlü savunmasındaki “Nazım Hikmet” örneğinin bir benzerini de DTP kullanacak ve Kürtçe şarkı söylemek istediğini açıkladıktan sonra yurdışına çıkmak zorunda kalan ve Paris’te ölen Ahmet Kaya’yı örnek gösterecek. Ahmet Kaya’nın bir linç kampanyası ile karşı karşıya kaldığını vurgulayacak olan DTP, “Artık her yerde Kürtçe şarkılar söyleniyor. Yıllar önce yasak olan şeylere şimdi gülüyoruz. Geçmişte Ahmet Kaya’ya yapılanları bugünün Türkiyesi’nde anlamak zor. DTP kapatılırsa bu karar, siyaset bilimciler tarafından yıllar sonra şaşırtıcı olarak nitelendirilecek” diyecek.
Önce Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın sözlü savunma yapacağı belirtilirken tarih yaklaştıkça Genel Başkan Ahmet Türk’ün ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın isimleri de sözlü savunma için geçmeye başladı. Hukukçu Batman Milletvekili Bengi Yıldız, savunmanın iskeletini AKŞAM’a anlattı:
ÇÖZÜM VAR MI YOK MU
Nasıl karar çıkacağını bilemiyoruz, takdir mahkemenindir. Eğer DTP kapatılırsa Türk siyasetinin verdiği mesaj şu olacak: Ey Kürt halkı parlamento zemininde çözüm yolu yoktur. DTP, Kürt sorununu çözmeyi hedefliyor. Silaha aktarılan paralarla, savaşla sorun çözülmeyecek. Demokratik çözümün adresi DTP’nin Meclis’te temsil edilmesidir. Türkiye’nin kalkınmasını isteyen hiçbir kesim, DTP’nin kapatılmasına izin vermeyecektir. DTP, TBMM’de bir şanstır. Silahların bırakılmasının ortamı sağlanmalıdır. Dağa çıkılmasının önlenmesinin ve dağa çıkan insanların topluma entegre edilmensin yolu DTP’nin demokratik çözüm önerilerinden geçiyor. DTP kapatılırsa farklı odaklar çözümsüzlük için devreye girecek, kaos ve şiddet ihtimali ortaya çıkacaktır.
HAK-PAR ÖRNEĞİ
Hakkında dava açılmasına karşın HAK-PAR kapatılmadı. Bu kararı da örnek göstereceğiz. HAK-PAR, programında federasyondan bahsetmesine karşın, Anayasa Mahkemesi bunu düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. DTP’nin savunduğu demokratik özerklik önerisi ise üniter devlet açısında sıkıntı yaratmayacak ve federasyon önerisinden daha masum bir öneridir.
KÜRTÇE’YE CEZA YAĞARDI
DTP’li Bengi, “Önceki yıllarda Kürtçe konuştuğu için para cezasına çarptırılanlar oldu. Ahmet Kaya’nın yurtdışına gidip Paris’te ölmesi de yaşananların göstergesi. Kaya, Kürtçe şarkı söylemek istediğini açıkladıktan sonra bir linç kampanyası ile karşı karşıya kaldı ve yurdışına çıkmak zorunda bırakıldı. Bugün ise her yerinde Kürtçe şarkılar söyleniyor. Yıllar önceki yasaklara şimdi gülüyoruz. Ahmet Kaya’ya yapılanları bugünün Türkiyesi’nde anlamak zor. Savunmada Ahmet Kaya’nın yaşadıklarını da örnek göstereceğiz” dedi.
Dilek GEDİK/ANKARA..AKŞAM..27.08.2008
Sanırım bu haberde Adminden önce davrandım :-)
Bu haberin ana sayfaya taşınmasını umuyordum. Tam ana sayfaya göre bir haber olduğunu düşünüyoordum. Neden taşınmadı diye merak ediyorum?
Bugün Akşam Gazetesinin 12. sayfasına göz attım. Ahmet Ağabey’in orta derecede büyük resmini görünce içim açıldı. Hatırlatmak adına iyi bir kareydi.
Valla ben bu haberde DTP’nin ne
söylediğine pek bakmadım. Haberin içindeki Ahmet Ağabeyi izlemek
çok güzeldi..
Admin Notu:
Biliyorsunuz, bizler medya takip şirketine aboneyiz ve medyada
Ahmet Kaya ile ilgili çıkan tüm haberler bize aynı günün sabah
saatlerinde gelmekte (kaçırdıkları haberler de olabiliyor arada.)
Sen konuyu buraya taşıyınca, ana sayfada aynı haberi yayınlayıp
haber fazlalığı yapmaktansa, ‘buradan yayınlayıp yorumları alalım’
diye düşündük. Bilgine…
Açıklaman için teşekkürler sevgili Admin. Siz haberi hangi bölümde uygun görüyorsanız orda olsun benim için hiç problem yok. Bu konuyu silip ana sayfada aynısını açabilirsiniz. Kararı size bırakıyorum..
Saygılar
Ahmet Kaya’nın yaşadıkları örnek gösterilecekte ne değişecek? Hangi düşünce değişecek? Sizce objektif mi değerlendirecek bu dava? Ne isteniyorsa o yapılacak gibi görünüyor. Bir kılıf uydurulacak elbette.
DTP’nin kapatılmayacağını umud ediyorum…
İşinize karışmış gibi olmayayım ama Sayın Gam müzik çalışanları medya takip şirketinizi değiştirirseniz biz AHMETKAYASEVERLER için daha iyi olacaktır, kanaatindeyim. çünkü hata 1 defa yapılır. 2-3-4 defa değil. gecen haftalarda da birçok gazetenin sitesinde dolaşan ibrahim tatlıses-ahmet kaya-ergenekon menşeyli haberi bile verememişler size.O haberi bazı sitelerde görüpte ahmetkaya.com ‘da görememek bana bazı şeyler söylettirdi -ister istemez- ; Acaba ahmetkaya.com herhangi bir medya takip şirketine bağlı değil mi?Acaba admin bey tüm haberleri gazetelere bakıp bakıp mı siteye yazıyor.Bunları dogrusu düşünmedim değil :) . Dedim ya hata yapılırsa 1 keredir, gerisi hikayedir…sizce de öyle değil mi?çünkü ben buna bir kaç defa daha şahit olmuştum.Eminim ki diger ahmetkayasever arkadaslarım da rastlamıştır bu gibi durumlara. Ama Gam müzik yönetimi yine de herşeyin en dogrusunu siz bilirsiniz. Çünkü biz çırak, usta sizsiniz…<</
EyvALLAH
Admin Notu:
Sevgili Sedat!
Sen tabii adı gizemli eski gazetecilerle yazıştığından siteyi çok
fazla takip edemiyorsun anlaşılan. Sonra da ‘mal bulmuş mağribi
gibi’ yazılar döşüyorsun!
Genel Tartışmalar bölümünde xxkayacixx adlı üyenin açmış olduğu “Zaman’ın duyurduğu haber” başlıklı bir yazısı var. Bahsettiğin haber ile ilgili bir yazı bu. Aynen bu haberde olduğu gibi forumda tartışmaya açılmış olan bir haberi ikinci kez haberler bölümüne açmadık (Bahsettiğimiz yazıya üç yorum yaptığın halde böyle bir yazıyla insanların kafalarını karıştırmana şaşırdık doğrusu.)
Bak, Sevgili Sedat!
Hiiç öyle düşüncelere dalmana gerek yok. Biz peçeyle dolaşmıyoruz;
alnımız açık, başımız dik. Her zaman dediğimiz gibi; kapımız
herkese açık! Düşüncelere dalanlara da açık, eski gazetecilere de
açık!..
Hani, bilgin olsun diye söyledik.
Dostça…
admin
AYHAN BİLGEN / İktidar partisinin kapatılması davasında gösterilen tepkilerin çok renkliliği ne kadar umut verici ise, DTP davasındaki sessizlik bir o kadar endişe vericidir. DTP davasında aydın ve demokratların sessizliği, sorumluluktan kaçışın yansıması gibi gözüküyor. Her fırsatta solun demokratlığını gündeme taşıyanların, DTP konusundaki suskunluk politikasını bir kez olsun tartışmamaları düşündürücü..
Hangi kapatma işe yaradı ki
HAKAN TAHMAZ / Bundan önce de Kürtlerin kurduğu partiler kapatıldı. Türkiye’ye ne kazandırdığının, ne kaybettirdiğinin hesabı yapılmadan benzer senaryo yeniden oynanıyor. Bütün bunlar Kürtlerin yüzlerini başka yönlere çevirmelerine ve sorunlarının Ankara’da çözülebileceğine ilişkin umutlarını yitirmelerine yol açmadı mı? Kürt sorunu çözümünü daha fazla zorlaştırmadı mı.
DTP’ye gelene kadar kapatılması gereken daha çok parti var.en başlarında da AKP geliyor.ülkeyi şeriata dönüştürmeye çalişan bir iktidar dururken günümüz Türkiye sınırları içinde ezilen 2. sınıf haklara sahip olan kürtlerin çoğunlukta bulunduğu bir partiyi kapatmak demokrasiyi zedeler.tabi ne kadar demokrasi varsa…!! Ahmet Kaya’nın bu davada örnek gösterilmesi belki de anlamsız olur, bunu yıllar önce yapsalardı belki o hala aramızda olabilirdi.
| Başlık | Yazan | Cevap | Son Cevap |
1 |
3 gün önce |
||
16 |
4 gün önce |
||
6 |
4 gün önce |